>Singleclub De Kring

Alleenstaanden, wie zijn dat eigenlijk?

De woorden "alleenstaanden" of "alleengaanden"  hebben lange tijd een wat trieste klank gehad. Niet zo vreemd want de meeste alleenstaanden waren zo'n kwart eeuw geleden  weduwe of weduwnaar. Scheidingen kwamen minder voor als nu. Destijds een trieste bevolkingsgroep dus. 
Scheiden ging vroeger niet zo makkelijk als nu. Je moest wettelijk goede redenen hebben om te scheiden. Die goede redenen waren overspel en aantoonbare mishandeling. Omdat er geen andere redenen waren om te scheiden gebruikte men als reden "overspel" zodat n van de twee partners de overspelige werd of dat nu wel of niet waar was. Vroeger had je dus heel wat uit te leggen als je alleenstaand was. De regels werden langzaamaan  wat versoepeld en kon men ook scheiden  op grond van "geestelijke  mishandeling" Een wijds begrip want wanneer wordt je nu geestelijk mishandeld. Tegenwoordig mogen huwelijken ontbonden worden omdat men samen om de n of meerdere redenen niet meer door n deur kan. Een ontwricht huwelijk wordt dat genoemd.
Of deze versoepeling gunstig is wordt wel eens betwijfeld. Velen zijn van mening dat het nu wel heel erg makkelijk wordt gemaakt om een einde te maken aan een huwelijk. 
"Lat" relaties oftewel "living apart together" is iets meer van deze tijd en velen vinden dit eigenlijk de beste oplossing. Het wordt gezien als de gulden middenweg. Gebonden zijn en toch vrij. Zij die hun partner hebben verloren door overlijden noemen zich veelal om de n of andere reden liever niet alleenstaand maar weduwe of weduwnaar. Waarschijnlijk om niet de indruk te wekken gescheiden te zijn. Begrijpelijk als je bedenkt dat  zij niet uit vrije wilHappy single-alleenstaanden wie zijn dat eigenlijk? zie Singleclub De Kring alleenstaand zijn geworden. De titel "alleenstaanden" klinkt dus allang niet meer zo verdrietig hoewel de meeste alleenstaanden een verdrietige tijd achter de rug hebben. Echter als je bedenkt hoeveel alleenstaanden er zijn en steeds bijkomen kun je kwalijk al deze mensen als zielig bestempelen. Gezocht werd daarom  naar een ander woord hiervoor en zo ontstond het engelse woord "single" wat overigens precies hetzelfde betekent. Om het nog luchtiger te maken kwam er een nieuwe versie "happy single". Nu is iedere single niet "happy" maar mensen met een partner ook niet. Toch is voor de laatste categorie geen naam  gevonden zoals "Happy couple" b.v. Aangenomen  wordt kennelijk dat deze "happy" zijn en dat dit niet nog eens extra benadrukt hoeft te worden. De meeste alleenstaanden met een scheiding of relatiebreuk achter de rug weten wel beter. Het woord "vrijgezel", in wezen een heel ouderwets woord,  heeft weer een andere betekenis. Een vrijgezel wordt gezien als een  vrolijke Frans  (waarom Frans en geen Marie)  die er voor kiest niet gebonden te zijn. Wie kent niet het liedje van de inmiddels overleden Benny Neyman. 

Benny Neyman

Een vrijgezel die gaat pas slapen 
Als 'ie alle sterren heeft gezien 
Als 'ie van z'n vrijheid heeft genoten 
Als 'ie zegt "t was fijn, bedankt, tot ziens
Een vrijgezel die gaat pas slapen 
Als 'ie al z'n zinnen heeft geblust 
Pas wanneer de vogels weer gaan zingen
Gaat 'ie naar huis terug 


Of je nu single bent door relatiebreuk, weduwe of weduwnaar,  bij De Kring ben je aan het goede adres. Want door lid te worden van De Kring  geef je in ieder geval aan behoefte te hebben aan contact met gelijkgestemden. Een mens is niet geboren om alleen te zijn, toch? Staat jouw deur open voor een relatie dan kan het zijn dat je zoals velen vr jou die ene op een spontane manier ontmoet bij De Kring. Hopelijk kun je dan terugkijken op een leuke (vrijgezellen)tijd